Jelenlegi hely
Kristálycukor helyettesítő lehetőségek
A kristálycukor amennyire finom és ízletes, annyira káros is az egészségünkre. Rengeteg szénhidrátot tartalmaz, arról nem is beszélve, hogy jelentősen megemelkedik tőle a vércukorszint. Szerencsére több alternatíva is létezik kristálycukor helyett, melyekkel egészségesebb életmódot folytathatunk, és az édes ízekről sem kell teljesen lemondanunk.
Amivel tisztában kell lenni, hogy a gyümölcscukor ugyan egészségesebb, mint a hagyományos fehér cukor, de a káros tulajdonságai ugyanúgy megvannak, csak kisebb mértékben.
A többi lehetőségek közül a legnépszerűbb cukorhelyettesítő talán az eritrit. Az eritrit természetes ízesítő, és a cukor több negatív tulajdonságát is kiküszöböli. Először is nem tartalmaz kalóriát, így diéta esetén is bátran fogyasztható. A másik előny, hogy az inzulintermelést nem befolyásolja, aminek köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják. Ételek ízesítéséhez, sütéshez és főzéshez is használható.
Természetes cukorhelyettesítő a sztívia. Növényi eredetű cukorhelyettesítőről van szó, amely nem csak ízfokozóként használható, hanem egészséges tulajdonságait is élvezhetjük. Ilyen egészséges tulajdonságok pl. a gyulladáscsökkentő tulajdonság, valamint, hogy a vérnyomásra is jó hatással van a sztívia.
Szintén természetes cukorhelyettesítő a méz. A méz kis mértékben ugyan egészségesebb, mint a cukor, de nagy mértékben ugyanolyan káros hatásai vannak, érdemes tehát nem mézzel kiváltani a teljes cukorfogyasztásunkat.